• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Tips voor een goede opvoeding

Wat is een goede opvoeding voor mijn hond? 


Een goede opvoeding staat of valt met consequent zijn!

 
Nee is Nee, Ja is Ja, in alle situaties en bij iedereen! Stel binnen het gezin duidelijke grenzen en regels voor de hond en zorg dat alle gezinsleden zich hier ook aan houden.

Laat je hond werken voor de kost! Laat hem regelmatig een oefeningetje doen voordat hij eten krijgt, mee uit mag, aandacht krijgt, etc.

Leer de hond grenzen en maak hem duidelijk dat hij niet altijd zijn zin kan krijgen (bijvoorbeeld tijdens het spel en met het vragen van aandacht). Natuurlijk mag je ingaan op het vragende gedrag van je hond als hij voor een spelletje bij je komt. Graag zelfs, want spelen met je hond bevordert de onderlinge band! Maar leer hem ook dat er ook momenten zijn dat het je niet uitkomt en dat hij dan ook moet accepteren dat er op dat moment dus niet gespeeld wordt.

Sta een pup/jonge hond niet toe om in je handen en/of kleding te bijten. En leg een pup/jonge hond tijdens het eten in de bench.


Gedraag uzelf zelfverzekerd en loop niet achter de hond aan als dat niet nodig is

Loop met het naar buiten gaan voorop en laat de hond achter je aan komen. Niet vanuit het oogpunt dat je als eerste door de deur gaat omdat je ranghoger bent, maar omdat u als eerste door de deur wilt om te bekijken of de situatie buiten veilig is voor je hond en om bij de hond een stukje rust te creëren. De meeste honden lopen vaak voorop met het naar buiten gaan omdat ze energiek zijn en/of graag ergens naar toe willen, niet omdat ze dominant zijn!


Kinderen en honden

Mocht je kinderen hebben, dan zul je ook je kinderen dienen te begeleiden in het op de juiste manier omgaan met de hond.

Laat jonge kinderen geen trek- sjor- of stoeispelletjes met de hond doen. Wel mogen zij bijvoorbeeld verstop- of apporteerspelletjes doen.

Kinderen onder de 7 jaar zijn niet in staat om duidelijk en consequent leiding te geven aan een hond.

Tussen 7 en 12 jaar verandert dit en zal de hond ook langzaamaan leiding van het kind gaan accepteren.

Laat je kind tot die tijd NOOIT alleen met de hond en laat kinderen onder de 12 jaar ook niet zonder toezicht van een volwassene de hond uitlaten!

 

Ligplaats voor de hond

Maak duidelijke afspraken met elkaar over de ligplaatsen van de hond. Bijvoorbeeld alleen op de bank op uitnodiging of op een kleedje of helemaal niet op de bank. Ook hier weer niet vanuit dominantie oogpunt maar bijvoorbeeld vanuit het oogpunt dat je geen haren op de bank wilt of de bank graag voor jezelf vrij wilt houden.

Respecteer zijn mand/bench als zijn veilige rustplaats.


Komt er een pup bij?


Heb je al een oudere hond in huis en komt daar een pup bij? Zorg dan dat je oudste hond altijd de oudste rechten behoudt. Geef hem/haar eerst eten, daarna pas de pup. Ga je ze uitlaten, dan lijn je de oudste hond eerst aan en daarna de pup. Wil je ze aandacht geven, dan eerst de volwassen hond en daarna pas de pup. Wil je ze een koekje of beloning geven, dan ook weer eerst de volwassen hond en daarna de pup. Op deze manier creëer je rust en duidelijkheid bij de honden onderling, wat de kans op conflicten aanzienlijk verkleint.

Mocht je volwassen hond de pup een keer corrigeren, bemoei je er dan niet mee. De pup zal het waarschijnlijk "verdiend” hebben door druk gedrag of als hij te ver is gegaan met zijn gedrag. Je oudste hond heeft dan op basis van meer levenservaring, het recht om de pup te corrigeren.

 

Opvoeden is op de lange termijn denken!
Geen categorieën gevonden...